fredag 22 april 2011

Dumt med för mycket fibrer?

I nyhetsprogrammet Rapport intervjuades en forskare på Karolinska Institutet angående om vi äter för mycket fibrer, vilket hon tyckte vi gjorde:

http://svtplay.se/v/2402379/expert_for_mycket_fibrer_i_maten

Tyvärr tror jag att många människor kommer att bli rädda för att äta alla nyttiga livsmedel som naturligt innehåller mycket fibrer, vilket är jättesynd eftersom de har så många hälsofördelar för oss.

I Svenska Dagbladet görs det nu en artikelserie om fibrer som är långt mycket bättre och mer nyanserad än inslaget i Rapport. I första numret (ons 20/4) pratades det just om för mycket fibrer, men då var fokuset på de industriellt renframställda fibrerna som livsmedelsindustrin stoppar i var och varannan produkt som egentligen inte ska innehålla fibrer. Om man då äter en varierad kost med mycket naturliga fibrer + alla dessa renframställda fibrer kan det bli för mycket och magen hamnar i uppror.

I andra numret (tor 21/4) pratade man om skillnaden mellan olika fibrer och berättade om en nyligen publicerad stor studie där man kollat på hjärt-kärlsjukdom, cancer och dödlighet och såg att "naturliga" fullkornsfibrer var mycket positivt för hälsan och minskade risken väsentligt för ovan nämnda hälsoproblem. Vad gällde cancer var det mest tydligt för män, troligtvis pga att de har högst frekvens av tjocktarmscancer, vilket är en cancerform som påverkas av kosten. Forskaren Alicia Wold från Karolinska Institutet berättade också i tidningen om att hon sett i sina studier att fibrer från linfrö och baljväxter visat sig kunna minska risken för bröstcancer.

Åter till den stora studien, vad gällde fibrer från grönsaker (vilka innehåller mer lösliga fibrer medan fullkorn innehåller mer olösliga) såg man svagare samband mellan hjärt-kärlsjukdon, cancer och dödlighet, men man såg fortfarande positiva samband hälsomässigt. Vad gäller industriellt renframställda fibrer såg man ingen effekt. Desto mer fibrerna processats, desto mindre hälsoeffekt. Detta exemplifierades bla med havre som innehåller ämnet betaglukan som sänker högt kolesterol. Ju mer renframställda dessa betaglukaner är desto sämre effekt får de jämfört med när betaglukanerna äts via havre.

I inslaget i Rapport pratade forskaren om att väderspänning skulle vara ett tecken på ohälsa och ett tecken på för mycket fibrer och rekommenderar vitt bröd. Hon verkar inte alls ta hänsyn till alla positiva hälsoeffekter som är kopplat till fullkorn och andra "pruttframkallande" livsmedel som bönor och lök (och inte heller ta hänsyn till negativa effekter som är kopplat till raffinerade produkter, effetker som tex hjärt-kärlsjukdom, diabetes och övervikt). Det är mycket kortsiktigt resonerat att inte ta hänsyn till dessa aspekter. Det finns till och med studier som visar på att fisar (närmare bestämt kvävgasen) kan ha en avslappnande verkan på blodkärl, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Likaså pratar forskaren från Rapport om att maten ska brytas ner i tunntarmen (som vitt bröd gör) och inte passera till tjocktarmen (som delar av fullkornet gör), och bortser helt och hållet från att det kan vara mycket hälsosamt att en viss del av maten når tjocktarmen och används som mat till bakterier. Tex kan bakterierna då bilda nyttiga kortkedjiga fettsyror från fibrer och bryta ner polyfenoler till ämnen som är ännu hälsosammare än ursprungs-polyfenolen. (Polyfenoler är små mikroämnen som finns i livsmedel som fullkorn, baljväxter, frukt och grönsaker, som bland annat kan fungera som antioxidanter. Det är ofta innehållet av polyfenoler som åsyftas när det pratas om "superfrukter" med högt innehåll av antioxidanter, som blåbär tex.)

Detta inslag från Rapport kommer att skrämma folk från att äta fiberrikt och nyttigt och LCHF-förespråkare kommer att jubla. Tyvärr på felaktiga grunder enligt mig och mitt resonemang ovan. Däremot tycker jag det är viktigt att belysa att det kan bli för mycket fibrer när man äter raffinerade fibrer i olika former i flera olika livsmedel, kanske flera gånger per dag... Och visst kan man bli pruttig av mycket fibrer, tycker man det är jobbigt förespråkar jag att fortsätta äta tex fullkorn, men i lite mindre mängd. Istället för att äta fullkornspasta varje dag kan man varva med mindre gasbildande fullkorn som hirs, bovete, havre eller kokta grönsaker och rotfrukter. Det är bara bra med variation. Jag kan inte inte rekommendera någon att, för hälsans skull, byta ut sitt fullkorn mot vitt bröd, vitt ris och vit pasta...

1 kommentar:

  1. Tack för ett intressant inlägg! Vad menar du med "raffinerade fibrer i olika former i olika livsmedel"? Är det fullkornsbröd och fullkornspasta som räknas som raffinerade fibrer? Ngt annat?

    SvaraRadera