söndag 10 januari 2010

Krämig gorgonzolasås med lax

Som ett alternativ till feta pastasåser med grädde och crème fraiche är mellanmjölk med mjölredning ett strålande alternativ om du tänker på vikten. Du tjänar in massvis med kalorier! Och det behöver inte alls bli trist, även om det kan låta så vid första tanken. Knepet ligger i att få fram det där lilla extra med hjälp av syra och salt. Citron, äppelcidervinäger eller varför inte vitt vin, ger en syra som du väger upp med salt till det smakar perfekt. Tillsätter du dessutom lite vitlök är lyckan gjord ;-) Igår kväll var det dax för kompismys då jag ville lyxa till en sås till pastan som skulle ta oss runt morgondagens gemensamma löprunda. Med mellanmjölk som bas blandade vi i gorgonzola, lax och citron, vilket verkligen blev en höjdare! Gorgonzolaosten innehåller en hel del fett så denna rätt är lyx och får höra helgen till. Men den är ändå ett smalare alternativ till gräddsås.


4 port

6 dl mellanmjölk
5 msk vetemjöl
140 g ädelost (den fettsnålaste du hittar)
5-10 cm purjo, fint hackad
200 g lax
Juicen av 1/2 citron
Salt
Peppar

Skär laxen i små tärningar som du saltar och pepprar. Hacka osten till en smulig massa. Blanda mjölet slätt med lite av mjölken. Häll resten av mjölken i en stekpanna och blanda i mjölredningen. Lägg i purjolöken och rör i stekpannan tills det kokar upp (viktigt att röra, annars kan mjölken bränna vid). Sjud laxkuberna 1 minut under omrörning och ta sedan av stekpannan från plattan. Blanda i ostsmulet och citron. Rör runt någon minut och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron till det smakar alldeles utomordentligt gott!

Servera med fullkornspasta och en god sallad.

Vi gjorde en sallad på ruccola, isberg, äpple, tomat, paprika och avokado med balsamvinäger, kallpressad olivolja och lite salt.

Det blev verkligen världens godaste måltid!

1 kommentar:

  1. Det där låter gott! Ska faktiskt ha något liknande i matdosan i morgon;+)/S

    SvaraRadera